fbpx

Även om man inte tycker att man är någon stjärna på att rita och måla så kan det vara kul att kunna stoltsera med en egenhändigt gjord tavla på väggen. Jag har satt ihop en guide till hur du själv ritar den här blomman som faktiskt inte är särskilt avancerad. Men visst är den fin i all sin enkelhet?

För att rita blomman behöver du tid, tålamod, papper, blyertspenna, suddgummi, svart tuschpenna eller fineliner och ett cirkelverktyg av något slag. Det går även att använda två olika saker med rund form om du inte har ett cirkelvektyg. Pennorna jag använder heter UNI Pen Fineliner och finns att köpa på Penstore. Jag kommer att använda lite olika tjocklekar på uddarna, men det går lika bra om man bara har en penna. Nu kör vi!

Steg 1

Markera med blyertspennan på ett papper var du vill ha centrum på din blomma. Jag ritar min direkt på ett papper i A3-format (ca 20×30 cm). Jag vill ha mitt centrum strax ovanför papprets mitt.

Rita blomma

Steg 2

Använd nu ditt cirkelvertyg och rita ut två cirklar i olika storlekar runt din centrumpunkt. Den lilla är blommans mitt och den stora markerar hur långa dina blomblad kommer att bli.

Rita blomma

Steg 3

Nu är det dags att rita ut blombladen med blyertspenna! Tryck inte för hårt med blyertspennan ifall du kommer behöva sudda när blomman är klar. Blombladen ska utgå från ytterkanten av den lilla cirkeln och ritas ut till den stora cirkeln. Jag gör mina kanter lite oregelbundna för att det ska se mer verklighetstroget ut, men det är en smaksak.

Rita blomma

Steg 4

Nu är det dags att plocka fram den svarta pennan. Jag väljer en av mina tjockare uddar till det här momentet. Fyll i kanten på den inre cirkeln med svart penna. Dra sedan diagonala linjer i hela cirkeln åt två håll, så att det bildas ett rutnät.

Rita blomma

Rita blomma

Steg 5

Nu blir det lite pilligt, men ha tålamod! Rita en cirkel i varje liten fyrkant i ditt rutnät. Fyll sedan i allt utanför cirklarna med svart. Det här behöver inte bli perfekt, ingen kommer att se det på lite anstånd. Som du ser på min bild är blev det allt annat än perfekt.

Rita blomma

Steg 6

Nu är det dags att fylla i blombladens konturer med svart penna. Här går jag ner till en mediumstorlek på min fineliner. Om du efter det här momentet har blyertsstreck som behöver suddas ut, så gör det försiktigt. Suddet går ganska hårt även på den svarta färgen.

Rita blomma

Steg 7

Nu tar jag en av mina tunnaste uddar och ritar ut linjer inuti blombladen för att ge dem struktur och ådring. Var lätt på handen här och låt linjerna bli lite krokiga. Det ser mer naturligt ut än helt raka perfekta linjer.

Rita blomma

Steg 8

Nu är blomman nästan klar! Men för att ge den lite mer djup går jag på med lite svärta runt den inre ringen. Jag gör kanten tjockare och oregelbunden för att det ska se mer verklighetstroget ut.

Rita blomma

Bra jobbat! Nu är det bara att rama in tavlan och hänga den på väggen 🙂