fbpx

Äntligen fredag och idag ska vi göra en väggbonad av garn och en pinne! Ok, nu kände jag mig lite som Farbror Frej och det var inte alls meningen…

Hur som helst, väggbonader är fantastiska att dekorera med om man vill få in lite mjuka kontraster på väggarna bland alla tavlor tycker jag. Textilier i rum gör gott för både hemtrevnad och akustik!

Material

Till den här bonaden behöver du faktiskt bara garn och en pinne. Sax är visserligen ett nödvändigt ont också. Mätningen kan du göra med antingen måttband eller mallar i hårt papp.

DIY väggbonadJag använder två olika garner som jag köpt billig på Rusta och en pinne från trädgården till min bonad.

Mäta ut längderna

Du kan mäta med måttband, men jag tycker att det är ganska krångligt när man jobbar med garn, speciellt när man ska använda ganska mycket garn. Så jag fixat till tre mallar i stället av hård papp, som jag kan linda garnet runt:

DIY väggbonadIdag gör jag mina mallar 40, 35 och 30 cm. Men den här bonaden kan såklart göras i vilka längder man vill, den är otroligt fin i riktigt maffiga storlekar också. Det vi är ute efter är en nivåskillnad i tre olika längder.

När jag har gjort mina mallar lindar jag 30 varv runt varje mall. Jag arbetar med två olika färger, så jag vill ha mitt rosa garn i mitten, sedan två sektioner med grått garn, och tillslut två sektioner med det rosa garnet. Varannan med andra ord 🙂

DIY väggbonad

Tänk på att du behöver dubbla uppsättningar av de två kortaste längderna.

När du lindat dina 30 varv runt mallen så klipper du av dina snören i ena kanten så att alla snören blir dubbla längden din mall:

DIY väggbonad
De färdiga buntarna med garn kan du hänga på en stolsrygg eller annan kant. Du behöver inte bry dig om snörenas mitten i det här läget, blanda bara inte ihop buntarna.

DIY väggbonad

Dags att knyta

Nu är det alldeles strax dags att börja knyta upp dina snören på pinnen! Men först sätter vi fast ett hängsnöre på pinnen så att den går att hänga upp på en krok, då blir det mycket lättare att jobba:

DIY väggbonad

Lärkhuvud

Nu ska alla snören sättas fast på pinnen med en knut som kallas lärkhuvud. Vi tar tre snören i taget för att få lite volym. Hitta mitten på pinnen och mitten på ditt snörknippe och häng dina snören enligt bilden:

DIY väggbonad

Nu för du in alla snören genom öglan som hänger ner bakom pinnen:

DIY väggbonad

När du sedan drar åt så knyter sig dina snören snyggt runt pinnen:

DIY väggbonad

Du har gjort ett lärkhuvud! En av grundknutarna i makramé. Den här knuten går såklart att göra med bara ett snöre också, vilket man vanligtvis gör när man knyter bonader i makramé

Fyll på med snören

Nu är det bara att fylla på med snörknippen om tre. Eftersom du satt dina första snören i mitten på pinnen så fyller du på varannan höger och varannan vänster (om du fyller på bara åt ena hållet så kommer din första sektion inte hamna mitt på pinnen.

Upprepa detta tills du har 10 lärkhuvuden med dina längsta snören mitt på pinnen. Därefter kan du plocka fram saxen igen och trimma till nederkanten så att den blir rak och fin. Och då bör du ha något sånt här framför dig:

DIY väggbonad

Nu är det bara att fylla på med dina snören ut mot kanterna längd för längd. Lite trimning med saxen och sen är det klart!

Jag ville ha lite bohokänsla i min, så jag la till tre flätor lite osymmetriskt. Flätorna gjorde jag av sex snören vardera så att de inte skulle bli allt för tunna. Och när jag var klar hade jag det här resultatet:

DIY väggbonad

Enkel och flexibel

Den här bonaden är riktigt enkel att göra och eftersom den är så stilren så passar den i mångas hem. Den jag gjorde idag blev ca 50 cm bred och 35 cm hög. Men den här går ju att göra i precis vilken storlek man vill. Kanske man vill ha hela mycket större, eller kanske man vill ha samma bredd fast mycket längre snören. Tänk bara på att fundera ut innan i vilken storlek du vill ha den så att du vet hur lång pinne du behöver och hur långa snören du ska klippa till.

Den går ju också att göra helt enfärgad om man vill ha en diskretare variant. Eller tvärtom, kanske fem olika färger? Bara fantasin sätter gränserna 😉

Och en sak till; använd inte en pinne med bark på som jag när du jobbar med garn. Om du inte vill lägga massa extra tid på att knixa med knutarna för att garnet konstant fastnar i barken. Man lär sig av sina misstag 😀