fbpx

Nu får man väl ändå säga att hösten är här och det är dags att ställa in sig på mörkare och kallare tider. Men hösten har sin charm den också! En av de bästa sakerna med hösten enligt mig är kvällarna med tända ljus och en varm kopp te i soffan 🙂

Riktigt enkel ljuslykta

Gillar man den mysiga och hemtrevliga bohostilen hemma så är det riktigt enkelt att slänga ihop en ljuslykta av en glasburk och lite snören. Jag använder en lite större burk i det här exemplet som jag tror att det varit typ oliver eller något i. Sparar många glasburkar för att använda till just ljuslyktor och småförvaring. Är man pysslig så är man!

DIY ljuslyktaTill den här ljuslyktan behövs bara en glasburk och några meter snöre. Jag använder ett löst tvinnat bomullssnöre den här gången, men det går lika bra med ett tunt rep, jutesnöre, tubgarn eller vad man nu vill ha.

Basen

Det första du ska göra i det här projektet är att knyta ett snöre runt öppningen på burken. Det här snöret kommer att vara bäraren för hela konstruktionen. Viktigt är att inte knyta snöret för tight (det ska gå att hänga på snören på ”ringen”) och att se till att de snören som sedan hänger ner är 5-10 cm längre än själva burken.

DIY ljuslykta

Bygga vidare

Nu är det dags att bygga vidare med att hänga knytsnören på basringen som man precis knutit fast på burkens öppning. Klipp snören som är burkens höjd gånger två plus 10 cm. Häng sedan på det första snöret med ett lärkhuvud enligt bild:

DIY ljuslykta

Nu är det bara att fortsätta fylla på med snören. Se till att få en lucka mellan varje snörpar med ett någorlunda jämt mellanrum hela vägen runt. Jag har ca 2 cm mellan mina snörpar.

DIY ljuslyktaSå här kommer burken att se ut när alla snören hängts på.

Börja knyta

Nästa steg är att börja göra knutar av alla snören som man precis hängt på och nu hänger lodrätt på burken. Ta ett snöre från ett av snörparen och knyt ihop med närmaste snöre från snörparet bredvid. Lämna ett avstånd på ett par cm upp till kantsnöret. fortsätt att göra samma sak hela vägen runt i en jämn rad. Det här momentet är lite svårt att förklara med ord, men kolla bilden så kommer du att förstå:

DIY ljuslykta

Nu ska du göra ett varv till med knutar på precis samma sätt, fast med det motsatta snöret. Så att det liksom blir ett rutnät av alltihopa:

DIY ljuslykta

Hänga på fransarna

När du är färdig med dina två rader knutar så är det dags att hänga på de snören som kommer att vara fransarna. Mät hur långt du har från den översta knutraden till botten på burken. Ta det måttet gånger två och lägg till en decimeter. Du kan klippa några snören i taget med detta mått, så slipper du räkna ut hur många snören du kommer att behöva.

Dessa snören ska hängas på den nedersta kanten med lärkhuvuden enligt bilden:

DIY ljuslykta

Häng två snören mellan varje knut:

DIY ljuslykta

Sen är det bara att fortsätta med detta hela vägen runt tills hela din burk är täckt med fransar.

DIY ljuslykta

Trimma och piffa

Nu är ljuslyktan nästan klar. Men eftersom du har haft lite extra snöre hela tiden för att inte riskera att snörena blir för korta, så måste du nu trimma dina snören längst ner på lyktan. Det enklaste sättet att göre det på är att hålla upp burken och klippa av snörena längst kanten på burkens botten.

DIY ljuslyktaSå här ser lyktan ut med trimmade snören.

Din ljuslykta är klar!

Nu är det bara att stoppa i ett värmeljus i lyktan och njuta! Men man kan så klart fortsätta piffa lite till om man vill dra det ett steg extra så att säga 🙂

Har man använt tvinnade snören kan man kamma fransarna för att få lite mer rufsig bohokänsla. Och är man en crazy tassel lady som jag själv så kan man pimpa lyktan med att hänga på en tassel, det tycker jag är fint. Men det är helt och hållet en smaksak!

Så här blev min lykta in action:

DIY ljuslykta

Ett annat alternativ är ju att göra fler lyktor i olika storlekar och snörmaterial. Som vanligt är det (nästan) bara fantasin som sätter gränserna. Ha en kul pysselstund och många mysiga höstkvällar med tända ljus!