fbpx

De här fjädrarna (eller löven, vad man nu tycker att de ser mest ut som) är de perfekta små inredningsdetaljerna tycker jag. Jättesöta att hänga på en knopplist eller bara för sig själva på en liten spik på väggen. Eller om man vill göra fler och hänga på en pinne och få en hel väggbonad med fjädrar.

Idag gör vi en liten som mäter ca 8×20 cm, men de går såklart att göra i vilken storlek man vill. Det gäller bara att räkna ut vilken längd man behöver på sina snören innan man börjar.

Material

För att göra den här fjädern behöver man använda ett snöre som går att fransa upp och kamma. Tvinnat bomullsrep/snöre av någon form funkar bäst, men även vissa flätade snören kan funka. Jag använder ett löst enkeltvinnat bomullssnöre i mitt exempel. Men de flesta snören som säljs som makramerep eller makramesnöre funkar fint.

Steg 1

Klipp till 1 snöre som möter 5 cm och 20 snören som mäter 20 cm.

DIY Makrame fjäderDet här är allt som behövs för att göra en fjäder! Plus en sax och en kam som verktyg.

Steg 2

Vik ditt längsta snöre på mitten och lägg ut lodrätt framför dig på ett bord. Vik sedan ett av de korta snörena på mitten och stoppa in under det långa snöret horisontellt enligt bilden:

DIY Makrame fjäder

Nu ska du trä ett till dubbelvikt snöre over det första och sedan in under öglan. Lite svårt att förklara, men titta på bilden så förstår du:

DIY Makrame fjäder

När du sedan drar åt dina snöränden så bildar de en knut på mitten så här:

DIY Makrame fjäder

Nu är det bara att upprepa steg två tills du använt upp alla dina snören.

DIY Makrame fjäderNär alla snören är slut så har du gjort färdigt fjäderns konstruktion och bara finliret återstår.

Steg 3

Nu är det dags att kamma alla snören för att få fjädern fin och fluffig. Det kräver lite tålamod, men om man bara tar det lugnt och sansat och kammar snörena utifrån och in så går det fint! Precis som att borsta ett tovigt hår ungefär.

När du är klar kommer du ha något som ser allt annat ut som en snygg fjäder… Men misströsta inte, det löser du i nästa steg!

DIY Makrame fjäderNär du kammat dina snören kommer din skapelse se ut ungefär så här. Det ser kanske inte ut så, men du är nästan i mål nu!

Steg 4

Nu är det tags att plocka fram saxen. Klipp ut kanten på dina snören till formen du önskar på din fjäder. Ta lite i taget för säkerhets skull. Om du kan klippa med fjädern liggande på bordet så är det bäst, plockar du upp den så blir det svårare eftersom dina snören kan vilja hänga neråt. Klipp och kamma och klipp och kamma tills du är nöjd med resultatet. När du är klar är det bara att hänga upp ditt verk där du vill ha det!

DIY Makrame fjäderSå här ser fjädern ut efter att den fått sina kanter trimmade.

I mitt Instagramflöde ligger en film där jag tillverkar just denna fjäder. Kolla in den också om det kan vara till hjälp! Filmen är speedad och går mycket snabbare än verkligheten, men det tog mig under 10 minuter att pyssla ihop fjädern.

Ha så kul med ditt pysslande!