fbpx

Jag använder tassels i olika storlekar och varianter till många av mina väggbonader, väskor, drömfångare och dekorationer. Men egentligen kan man dekorera det mesta med en söt tassel tycker jag. Piffa en tråkig väska till exempel. Hänga på dörrhandtag eller skåpsbeslag. Som dekoration på en knopplist. I ändarna på ett gardinomtag. Ja, ni fattar 🙂

Superenkel variant som pysslas i ett nafs

Idag ska jag visa hör man gör en riktigt enkel tassel med vilket snöre man vill i vilken storlek man så önskar. Den här fixar du ihop på under en kvart!

Material

DIY tasselDu behöver snöre/garn, träkula eller annan större pärla, en sax och någon form av mall (pocketböcker funkar super).

Man kan i princip använda vilket snöre som helst när man gör en tassel. Jag gör oftast tassels av mina snörrester som jag samlar på mig när jag gör mina olika alster. Du behöver ett snöre eller ett garn till själva tofsen och ett till hänget och knytningen. Använder du ett tunnare garn kan du använda samma till båda, använder du ett tjockare snöre kan du behöva använda ett tunnare snöre som knytsnöre.

Jag gillar att göra tassels av tvinnat snöre så att man kan tvinna upp och kamma/borsta själva tofsen. Men det beror helt på vad man är ute efter för finnish!

Sätt igång!

Ta din mall (jag har en bok) och lägg ett väl tilltaget knytsnöre längst den övre kanten. Sen är det bara att börja linda ditt tasselsnöre eller garn runt boken och knytsnöret som på bilden:

DIY tassel

Fortsätt att linda tills du tror att du har din önskade tjocklek på tofsen. När du är nöjd knyter du åt snöret på toppen runt hela bibban med snören som du lindat runt, och sedan är det dags att klippa rakt igenom botten av snörhärvan:

DIY tassel

Det du har nu bör se ut något åt det här hållet:

DIY tassel

Nu ska du klippa till ännu en bit knytsnöre för att knyta en midja på din tassel. Jag gör en tagling (finns beskrivning i tidigare inlägg), men det går lika bra att bara dra åt snöret ett par varv runt och knyta en helv vanlig knut. Sen klipper du såklart av ändarna på knuten. Så här blev min:

DIY tassel

Bara slutpiffet kvar

Om man som jag använt ett tvinnat snöre så kan man nu kamma ut sin svans. Annars hoppar man bara över det steget.

DIY tasselJag kammar min svans fluffig

Till slut är det dags att trä på sin kula eller pärla på de två övre bindsnörena och sedan knyta en knut av ändarna så att man får en ögla att hänga upp sin tassel med.

Olika snören

Så här kan samma tassel se ut i lite olika storlekar och materialval:

DIY tassel

DIY tassel

DIY tassel

DIY tassel

Hoppas att du får en rolig pysselstund och kommer tillbaka till nästa DIY-tips!