fbpx

Lettering, eller bokstavsillustration som det kallas på svenska, har blivit ett riktigt hett Instagram-content de senaste åren. Gissningsvis för att det känns lättare att “rita” bokstäver än motiv och avbildningar. Bokstäverna och skriften har vi ju med oss sedan barnsben och känns inte lika främmande som att försöka måla av en tulpan eller dahlia.

En letteringkomposition kan bestå av allt från text skriven med penselpenna eller fineliner, till illustrerade bokstäver i oändliga former och konstellationer. Men till basics – att skriva med en penselpenna är i grund och botten en ganska enkel teknik som blir riktigt snygg om man övar mycket. Misströsta inte om det blir darrigt, krokigt eller rent av ganska fult de första gångerna. Efter lite övning blir man stadigare på handen och tekniken sätter sig i ryggmärgen, ungefär som att lära sig cykla.

Penselpennor

Penselpennor finns det en hel uppsjö av, både avancerade för vana letteringutövare och lite enklare för nybörjare. Jag rekommenderar såklart att börja med de sistnämnda. Lägg inte så mycket pengar på dina första penselpennor, du kommer att använda sönder dem ganska snabbt. En penna som jag tycker är perfekt för nybörjare är Tombow ABT Dual Brush Pen som finns att köpa i massor av färger på Penstore.se

Öva mycket på grunderna

När man skriver med en penselpenna handlar allt om att göra tunna uppåtstreck och tjockare neråtstreck. Man ska alltså vara lätt på handen när man drar pennan uppåt och lägga på mer tryck när man drar pennan nedåt. Den här övningen är jättebra att göra massor av gånger innan man provar att skriva riktiga bokstäver och ord:

Lettering grunder

Från alfabetet till hela ord

När man känner sig säker, och övergångarna mellan uppåtstreck och neråtstreck blir mjuka och fina, kan man gå vidare till att skriva alfabetet. En bokstav i taget. Med fördel på ett linjerat papper så att man vet vilka ramar man ska hålla sig inom. Det är alltid lättare i början med linjer att rätta sig efter.

När man känner att man kan sätta alla bokstäver i alfabetet är det dags att börja försöka binda ihop dem till ord. Neråt och uppåt och uppåt och neråt. Fortsatt kan det kännas rätt tryggt att öva på linjerat papper.

Lettering grunder

Våga experimentera

Nästa steg är att ta ut svängarna lite. När man känner att grundtekniken sitter är man förmodligen mogen att börja prova lite olika penselpennor och skriva längre meningar. Det finns en hel uppsjö med roliga och fina citat att Googla på för det 🙂 Nu kan man också börja testa att variera storleken på sina bokstäver och våga sig bort från linjerade papper.

Någonstans i den här processen kanske man hittar en egen lettering-stil som man fortsätter att utveckla. Eller så är man mer typen som provar olika stilar varje gång. Låt fantasin flöda! Det finns egentligen inget rätt och fel i lettering.

Lettering grunder

Slappna av och rita med hela armen

Det är vanligt att man spänner sig alldeles för mycket om man inte är van att rita, måla och skriva på det här sättet. Om man spänner kroppen och ritar med bara handen så blir resultatet ofta darrigt och lite krokigt. Försök att sitta stadigt med benen, slappna av i axlarna och rita med hela armen för att kunna vara lätt på handen.

Och glöm inte att dagsformen spelar in! Helt plötsligt har man en dålig dag och inget blir bra. Bara släpp det och försök igen nästa dag. Kreativa projekt blir sällan bra under press. Och öva, öva, öva! De allra flesta löser inte det här bra första gången de försöker.