fbpx

Jag älskar amplar för att de är både snygga och praktiska på en och samma gång. Ett bra sätt att sprida ut blommorna lite hemma som variation till att de bara står på fönsterbrädorna.

Amplar i makramé kan vara väldigt avancerade att knyta ihop, men det finns även enklare varianter om man vill prova att göra själv. I det här inlägget kommer jag att bjuda på instruktioner till att göra en riktigt snygg och flexibel ampel nästan utan att behöva knyta något alls.

Det här behöver du

Materialet som du behöver till den här ampeln är någon slags snöre eller bommulsrep. Den här gången använder jag ett 5 mm flätat bomullssnöre i vitt, men jag har tillverkat den här ampeln i fler olika storlekar, färger och snörvarianter. Du behöver också en träring eller en metallring, ett måttband och en sax. That’s it!

knyt en egen ampelDet här är vad du behöver för att göra din egen ampel.

Förberedelser

Det första du behöver göra är att bestämma hur lång din ampel ska vara. Tänk efter hur lång du vill ha den från ringen till krukan och hur lång du vill att ampelns ”svans” ska vara. Lägg ihop dessa mått och addera någon decimeter eftersom krukan kommer att böja snörena i ampeln så att den blir kortare med innehåll.

Så här gör du

När du har kommit fram till vilken längd du vill ha på en ampel så dubblar du den och klipper till 8 snören i den längden. Jag ville ha min ampel ca 1 m, så jag klippte mina snören 2,2 m långa.

När du klippt till dina snören till ampeln så klipper du två st 50 cm snören också, de ska du sedan använda till dina taglingar (knutarna som binder ihop ampeln).

knyt en egen ampelDu behöver 8 snören till ampeln och två snören till taglingarna.

Nästa steg är att hänga upp din ring på en krok och sedan hänga upp alla dina 8 långa snören på ringen. Hitta mittpunkten på dina snören och häng dem över ringen som på bilden:

knyt en egen ampel

Nu ska du göra en tagling under ringen för att få en stark övre fästpunkt i din ampel. En tagling gör man genom att vika en ögla på ett snöre och sedan vira den längre delen av snöret hela vägen runt det man vill binda ihop några varv. Snöret viras mot öglan så att man kan föra in snöränden i öglan när man är nöjd med längden på taglingen:

knyt en egen ampel

knyt en egen ampel

knyt en egen ampel

För att spänna taglingen drar du helt enkelt i de båda snörändarna tills de går ihop under de virade varven. Ändarna är sedan bara att klippa av både under och över taglingen. Det kommer då att bli två små ”stumpar” som man lätt kan peta in med saxen eller en virknål.

knyt en egen ampel

knyt en egen ampel

knyt en egen ampel

knyt en egen ampel

knyt en egen ampel

Första gången man gör en tagling kan det kännas lite klurigt. Men när den väl är klar så fattar man grejen, och sen kan man det. Lite som att cykla ni vet 🙂

Har du kommit ända hit så är din ampel nästan klar! Nu ska du bara göra ännu en tagling där du vill att svansen på ampeln ska börja. Det är alltså det här som blir fästpunkten som du sedan kommer att sätta din blomkruka på. Du kan ju redan göra en tagling vid det här laget, så upprepa bara processen en gång till med det sista snöret.

Nu tar du din sax och trimmar svansen lite så att den blir jämn och fin. Efter det bör nederdelen på din ampel se ut ungefär så här:

knyt en egen ampel

Och hela ampeln ser ut något åt det här hållet:

knyt en egen ampel

Klar att använda

Nu har du det roligaste kvar! I med en blomma i ampeln och voila! Du har nu gjort en superenkel och snygg ampel som du kan göra många fler av i olika storlekar och färger!

Vill du pimpa din ampel lite så kan du förslagsvis hänga på en liten tassel. Hur man gör tassels kommer i ett eget DIY-inlägg längre fram!

knyt en egen ampel

Ibland är de enklaste grejerna även de mest praktiska. Med den här ampeln kan man lägga snörena hur man vill runt krukan, vilket kan vara väldigt praktiskt när man har blommor där bladen sticket ut åt olika håll. I och med att man inte har knutit ihop sina snören någonstans mellan taglingarna kan man antingen sprida ut snörena jämt runt hela krukan, eller kanske lämna en större öppning åt ena hållet om det passar bättre. Här är två olika varianter av den här ampeln med blomma i:

knyt en egen ampel

Hoppas att du blir nöjd med din ampel och att du kommer tillbaka och spanar in nästa DIY-inlägg om en vecka!